Hizmetlerimiz

ÇED Raporu ve Proje Tanıtım Dosyası

Çevresel Etki Değerlendirmesi; gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ya da olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi veya en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin seçilen yer ile teknolojik alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmaları kapsar.

 

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde, kirletici vasfı olan tesisler ayrılarak EK-1 ve Ek-2 olarak listelenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Projenin onaylanmasına istinaden EK-1 listesinde yer alan faaliyetler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı, Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı vermektedir. Bu listelerin dışında kalan faaliyetler ise kapsam dışı olarak değerlendirildiğinden verilen izin Görüş niteliği taşımaktadır.

 

Planlanan projelere ait ÇED Olumlu ya da ÇED Gerekli Değildir kararı alınmadıkça bu projelere ait hiçbir teşvik, onay, izin ya da ruhsat verilemez, proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez. ÇED İzni alınmadan yatırıma başlanması durumunda ise Proje Yatırım bedelinin %2’si kadar para cezası uygulanır ve ÇED İzni alınana kadar faaliyet durdurulur.

 

Planlanan projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulabilmesi için ÇED Yönetmeliğinin Ek-1 listesinde yer alan tesislere “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu”, Ek-2 listesinde yer alan tesisler içinse “Proje Tanıtım Dosyası” hazırlanması gerekir. Bu raporları ise ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından “Yeterlik Belgesi” almış kuruluşlar hazırlayabilir.

 

EKOÇED olarak, 1999 yılından bu yana Çevre Bakanlığından aldığımız Yeterlik Belgesi ile ÇED Raporlarını hazırlamaya devam ediyoruz.