Hizmetlerimiz

Kimyasal Değerlendirilmesi (KKDİK) Danışmanlığı

Türk Reach olarak da bilinen Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23.06.2017 tarih ve 30105 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, insan sağlığı ve çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak, kimyasal maddelerin zararlarının değerlendirilmesine yönelik alternatif yöntemleri özendirmek, rekabeti ve yeniliği artırmak adına kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasına ilişkin esasları düzenlemektir.

Kendi başına veya karışım içinde yıllık 1 ton ve üzeri kimyasal madde imal eden veya ithal eden imalatçıların veya ithalatçıların yönetmelik gereği bu kimyasal maddelerin bildirimlerini yapmaları gerekmektedir.

Yönetmelik hükümlerine göre kayıtları gerçekleştirilmeyen Kimyasal maddelerin kendi halinde, karışım halinde veya eşya içerisinde bulunması, imal edilmesi ve piyasaya arzları yasaktır. Bu hükümlere uymayan işletmeler hakkında ise idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

Yönetmelik, kimyasal üreticileri ve ithalatçıları kapsamakla birlikte aynı zamanda yurtdışı kimyasal üreticisi olup Türkiye’ye kimyasal ihraç eden firmaları da ilgilendirmektedir. Yurtdışı kimyasal üreticileri Kimyasal Kayıt Sistemine kayıt veya tescil yükümlülüklerini ancak Türkiye içinde yerleşik bir KKDİK Uzmanı ile yahut bu konuda Danışmanlık veren bir firma ile Tek Temsilci anlaşması yaparak yürütebilmektedir. Kimyasal üreten ülkeler, Türkiye’ye ihraç etmiş oldukları kimyasalları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kimyasal Kayıt Sistemine (KKS) “Tek Temsilci” aracılığıyla kaydettirmeden Türkiye piyasasına arz edemezler.

Know-How kapsamında, entegre kayıt sisteminde ön kayıt sonrası tarafların birbirlerinin bilgilerini görebilmelerinin önüne geçebilmek için Firmaların, gizliliklerini korumak adına “Üçüncü Taraf Temsilcilik” anlaşması yapma yükümlülükleri vardır. Üçüncü Taraf Temsilciliğin görevi; hizmet verilen firmalara kimyasalların ortak kayıt, veri ve test ücretlerinin paylaşımı gibi konularda partner bulmak, aynı zamanda onlar adına müzakerelere katılmak ve oluşacak konsorsiyumlarda firmaları isim belirtmeden temsil etmektir. Kayıt işlemleri sırasında ana firma diğer firmalar ile ortak kayıt sürecine girdiği zaman kayıt işlemleri temsilci adına gerçekleşecek ve ortak kayıt sürecinde diğer firmalar üçüncü taraf temsilcisi atayan ana firmayı göremeyecektir.

EKOÇED olarak;

  • Tek Temsilcilik ve Üçüncü Taraf Temsilcilik Hizmeti,
  • İmal ve/veya İthal edilen maddelerin belirlenmesi,
  • Kapsam dışı veya Muaf maddelerin belirlenmesi,
  • Eşya içindeki maddelerin belirlenmesi,
  • İzne tabi maddelerin ve Kısıtlamaya tabi maddelerin belirlenmesi,
  • Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması (SDS / GBF)
  • Madde Bilgi Değişim Forumu (MBDF) Yönetimi,
  • Bilgi gereklilikleri ve test çalışmalarının tespiti ile alternatif test metotlarının araştırılması,
  • Veri boşluklarının tespiti ve bilgi feragatlarının sağlanması,
  • Sağlık zararlılık (DNEL Hesaplamaları) ve Çevre zararlılık değerlendirmesi (PNEC Hesaplamaları),
  • Fizikokimyasal zararlılık değerlendirmesi ve Maruziyet senaryolarının oluşturulması,
  • Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesinin yapılması ve Kimyasal Güvenlik Raporunun (KGR) hazırlanması gibi, KKDİK kapsamında Firmalarımızın ihtiyacı olan tüm hizmetleri sertifikalı mühendislerimiz tarafından vermekteyiz.