İş hijyeni; çalışan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin tespit edilmesi, etkilerinin değerlendirilmesi suretiyle kontrol altına alınması şeklinde tanımlanabilir. İş Hijyeni ölçümleri, çalışanların sağlığının ve refahının korunması, iş veriminin arttırılması ve buna bağlı olarak sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunulması açısından önem taşımaktadır.
İş Hijyeni, ölçüm ve analizlerle çalışanların hangi olumsuz etkenlere maruz kaldığının tespiti ve maruziyet derecesinin belirlenmesinin yanında sağlık etkilerinin değerlendirilmesini ve gerekli tedbirlerin alınıp uygulanmasını da içermektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu konuda ölçüm ve analiz yapacak olan Laboratuvarlara Akreditasyon şartı getirmiş, 20.08.2013 tarih ve 28741 sayılı “İş Hijyeni Ölçüm Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmelik” yayımlayarak ölçüm ve analizi yapacak olan laboratuvarların yetkilendirilmesi hakkındaki usul ve esasları belirlemiştir.
İş Hijyeni ölçümlerinin periyotları genellikle işletmelerde yapılan risk analizleri ile belirlenmektedir. Risk analizlerinde işletmede ilave makine, tesis ve personel değişimi gibi unsurların dikkate alınmasının yanı sıra ölçüm sonucunun sınır değerlere yakın veya aştığı durumlarda göz önüne alınmaktadır.