Titreşim mekanik bir sistemde ortaya çıkan salınım hareketlerini tanımlayan bir ifadedir. Titreşim araç, gereç ve makinelerin çalışırken oluşturdukları salınım hareketi sonucu meydana gelir. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araç ve gereçler genellikle titreşim oluştururlar, ayrıca endüstride kullanılan pnömatik çekiçler, taşınabilir testereler, taşlama makinaları, dokuma tezgâhları, pres makinları vb. gibi birçok titreşim kaynağı vardır.
Bu titreşimlerin miktarı ve maruz kalınma süreleri çalışanlar için büyük bir önem arz etmektedir. Uzun süreli ve yüksek frekanslı mekanik titreşimler, çalışanların el-kol veya vücutlarının bütününe aktarıldığında çalışanın sağlığı ve güvenliği için risk oluşturur ve özellikle de damar, kemik, eklem, sinir ve kas bozukluklarına yol açabilir.
Bu sebeple çalışanların mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu oluşabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak hazırlanan 22.08.2013 tarih ve 28743 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Çalışanların Titreşimle İlgili Risklerden Korunmalarına Dair Yönetmelik” gereği, titreşimden kaynaklanan risklerin tespiti ve önlenmesi adına Titreşim Maruziyet ölçümleri yapılmaktadır.